Onze (h)eerlijke authentieke worsten importeren wij zelfstandig uit Frankrijk, Italë en Spanje. Ze komen uit de Franse Auvergne, de Italiaanse Alpen en de Spaanse Pyreneeën, dus bergachtige (vulkanische) streken. In al deze gebieden heerst een microklimaat, met een zéér lage lucht vochtigheid; sublieme omstandigheden voor het droogproces en het cultiveringsproces van de worsten. Ze zijn van zeer hoog waardige kwaliteit, worden met de hand geknoopt en bevatten geen gluten.
Hoe wordt onze Mediterrane worst gemaakt?
Allereerst wordt het vlees gemalen en worden kruiden en eventuele andere ingrediënten toegevoegd. Het gemalen vlees wordt in een natuurlijke darm gedaan en daarna krijgt de worst direct een schimmelbadje.
Nu wordt de worst opgehangen om te drogen. Na 4 tot 6 weken is de worst klaar voor consumptie. De schimmels blijven hierna nog een tijd doorgroeien. Ook na deze 6 weken kan een worst nog wat vocht bevatten. Hierdoor kunnen de schimmels pluizig worden en een witte, groen/grijze of zelf een oranje kleur krijgen. Dit komt omdat de schimmels leven van de melkzuurbacteriën in de worst.
Waarom schimmels?
Al onze buitenlandse worsten hebben het. Schimmelvorming.
Het zijn goedaardige & gezonde schimmels (net als bij schimmelkaas).
Het is een zusje van de welbekende peniciline; de penicillium nalgiovense.
Deze wordt bewust toegevoegd aan onze worsten.
Hierdoor maken bacteriën en slechte schimmels geen kans en blijft de worst lang houdbaar. Mocht je vinden dat er teveel schimmel op de worst aanwezig is, dan kun je deze afborstelen met een schone borstel, keukenpapier of droge theedoek. Spoel de worsten absoluut niet af met water en zout zoals dat soms op internet staat. Hiermee haal je de hele schimmel er vanaf en is het juist vatbaar voor slechte schimmels en bacteriën.
Houdbaarheid
De worsten zijn 3 tot 4 maanden houdbaar op kamertemperatuur. U dient het papier of plastic zakje altijd te verwijderen. Snij de worsten altijd in dunne plakjes, dan komt de smaak het best tot zijn recht.